Η συχνότερη αιτία που έχει ως αποτέλεσμα τον πνιγμό πολλών κολυμβητών είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους, ενώ ακολουθούν οι άνθρωποι που εισέρχονται στη θάλασσα με “γεμάτο” στομάχι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου τριών ωρών από τη στιγμή της κατανάλωσης οποιασδήποτε τροφής ή και αλκοόλ. Το φαγητό ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης και, σε συνδυασμό με κάθε προσπάθεια κολύμβησης, το σώμα εξαντλείται γρηγορότερα, δε λειτουργεί σωστά και αυξάνεται ο κίνδυνος λιποθυμίας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πρέπει να υπάρχει ενέργεια για να κολυμπήσετε και να μην είστε υπό την επήρεια αλκοόλ. Πιθανότατα να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει σχετικές πληροφορίες, όμως μία εκπαίδευση σε μία Ναυαγοσωστική Σχολή (είτε αυτή έχει τη μορφή σεμιναρίου είτε ολοκληρωμένης εκπαίδευσης) μπορεί να σας προσφέρει μία πλήρη ενημέρωση, η οποία θα σας συντροφεύει εφ’ όρου ζωής.